Maalesef yanılıyorsunuz.
1990 - 2010 yılları arasında edindiğiniz bilgiler, 8 karakter uzunluğunda ve rastgele büyük harf, küçük harf, rakam ve sembol içeren bir parolanın standart bilgisayar sistemlerinde deneme-yanılma (brute-force) ataklarıyla kırılmasının uzun yıllar aldığını söylüyordu. Bu denklemi bozan ve mevcut bilgilerimizi gözden geçirmemizi gerektiren değişim şu ki, şimdilerde görece düşük maliyetle sahip olunabilecek veya kiralanabilecek bir son kullanıcı sistemiyle bu süreler 6 saat gibi sürelere inmiş durumda!
Bu yazımızda konunun şu anki vahim boyutunun detaylarına değinecek ve güvenli parola kullanımı için hem yazılım geliştiricilere hem de son kullanıcılara yönelik tavsiyelerde bulunacağız.
Yazının DevamıBilişim dünyası ile yakından ilgilenenlerin bileceği üzere, önümüzde bizi bekleyen önemli bir konu var: 2038 yılı problemi!
Üstelik bu defa 2000 yılındaki gibi yüzyıl değişimi ve konunun gereğinden fazla medyada yer bulup abartılmasından kaynaklanan yapay bir problem değil, gayet sahici ve ciddiye almamız gereken bir senaryo ile karşı karşıyayız.
Bu yazımızda konuyu hem genel hatlarıyla hem de Linux çekirdeği ve sistem çağrıları özelinde incelemeye çalışacağız.
Yazının DevamıBu blog sitesindeki son yazım 6 yıl öncesine aitmiş.
Bilişim alanında yeni mezun olmuş arkadaşlara sürekli olarak internet üzerinde yazılarıyla da var olmaya çalışmalarını önerirken iş yoğunluğundan uzun süredir kendim için bunu ihmal etmiş olmak içime sinmiyordu.
Yazının DevamıRubyOnRails framework’ünün yakın zamanda 2.2 versiyonu çıkmış olacak. Bu versiyonla birlikte Rails, enterprise seviyede iş yapmak isteyenlerin daha önce eksiklik olarak görebileceği bazı problemlerini giderecek. Kapsamlı bir framework olma iddiası taşıyan her proje gibi Rails de olgunlaşma dönemine ancak bir kaç yıl sonra girebiliyor. Vaktimiz ölçüsünde 2.2 ile birlikte gelecek yenilikleri incelemeye devam edeceğiz ancak bu yazımızda, şimdiye kadar Rails’in belirli bir yöntem sunmadığı ve halihazırda çeşitli plugin’ler üzerinden çözüm üretilen, çoklu dil desteği - I18N problemine getirilen yeni yaklaşımları incelemeye çalışacağız.
Yazının DevamıAçık kaynak kodlu yazılım geliştirme disiplinine inanan, güvenen ve şirket olarak tüm ticari işlerimizde açık kaynaklı bileşenlerden faydalanan biri olarak, bugün bir kez daha yakından tanık olduğum bir olayın hikayesini, açık kaynaklı yazılımlarda problem çözme hızına örnek olarak gösterebilme amacıyla aktarmak istiyorum.
Yazının DevamıMerb grubundan Lori Holden’in blog yazısında detaylarını bulabileceğiniz Merb ve Rails geliştirme gruplarının birleşmesi kararı, resmi olarak duyuruldu.
Merb daha fazla performans ve daha modüler bir framework mantığı üzerinden geliştiriliyordu. Geçen zaman içerisinde, kodlar birbirine yakınlaşmaya ve aynı temel sorununu çözmek için oldukça benzer kodlar yazılmaya başlandığı görülünce, Merb ekibi Rails grubuna dahil oldu.
Tamamen olgunlaşması yaklaşık bir yılı alabilecek bu gelişmenin sonuçlarını muhtemelen Rails 3′ün çıkışıyla birlikte görmeye başlayacağız. Daha küçük bir Rails core kısmı etrafında çok daha fazla seçim imkanı (ORM, Template Engine, Javascript Framework vb.) sunan bileşenlerle karşılaşıyor olacağız. Elbette bunların yanında Merb ekibinin de katkılarıyla framework’ün çalışma performansında artışlar olacaktır. Görünen o ki, Ruby 1.9′un olgunlaşması ve Rails 3′ün de tamamen Ruby 1.9 üzerinden çalışmaya başlamasıyla birlikte, önemli bir atılım daha yapılmış olacak. Bekleyip göreceğiz....